Η μοναδικότητα του να είσαι καλλιτέχνης με αχρωματοψία

  • Post author:
  • Post category:Άρθρα

Τι είναι η Αχρωματοψία;

Πάντα ενδιαφερόμουν για τα πλεονεκτήματα που μπορεί να ενέχουν οι διάφορες ανωμαλίες των αισθήσεων όπως η αχρωματοψία. Μπορεί άραγε, η αδυναμία μιας αντίληψης ή ενός αισθητηριακού οργάνου να δημιουργήσει μια νέα αντίληψη για τον κόσμο γύρω μας;

Οι καλλιτέχνες εξερευνούν εδώ και καιρό τις ερμηνείες και τις παρενέργειες των διαφορετικών οπτικών αντιλήψεων.

Ας κάνουμε λοιπόν μια στάση σε μια σημαντική αισθητηριακή «έλλειψη» και ας εξερευνήσουμε ελεύθερα.

«Το αισιόδοξο άτομο βλέπει ένα πράσινο φως παντού, ενώ το απαισιόδοξο βλέπει μόνο το κόκκινο φανάρι … Το πραγματικά σοφό άτομο είναι τυφλό»

Albert Schweitzer

 

Η Αχρωματοψία είναι η αδυναμία της αντίληψης όλων ή κάποιων χρωμάτων και δεν συνάδει με την τύφλωση, ενώ επίσης στην αχρωματοψία, συχνά παρουσιάζεται η αδυναμία της αντίληψης του κόκκινου-πράσινου και λιγότερο συχνά του μπλε-κίτρινου χρώματος.

Είναι κατά κύριο λόγο κληρονομική, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί λόγω βλάβης των ματιών, ασθένειας του εγκεφάλου ή λόγω της έκθεσης σε ορισμένες χημικές ουσίες.

αχρωματοψία καλλιτέχνης

Η απάντηση του Loren Long, ενός από τους πιο πετυχημένους εικονογράφους παιδικών βιβλίων με αχρωματοψία, στην ερώτηση των New York Times :

Μπορείτε να περιγράψετε την αχρωματοψία σας;

΄΄ Θα προσπαθήσω, είναι περίπλοκο. Σε γενικές γραμμές, δεν μπορώ να πω τη διαφορά μεταξύ των πολλών αποχρώσεων του καφέ και του πράσινου ή του μπλε και του μωβ. Είναι πολύ παρόμοια για εμένα. Το γαλάζιο και η λεβάντα μοιάζουν ίδια, ενώ το καφέ και το ανοιχτό πράσινο είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσουν.

Το σαλόνι μου είναι σε γκρι απόχρωση, αλλά αν η γυναίκα μου μου είχε πει ότι ήταν πράσινο, θα έπαιρνα τη λέξη της κατά γράμμα όλα αυτά τα χρόνια.

Βλέπω τα καλύτερα χρώματα όταν είναι στο πιο καθαρό τους. Βλέπω φωτεινό κόκκινο αρκετά καλά, αλλά το μπορντό αρχίζει να μου φαίνεται καφέ. Τα κίτρινα και πορτοκαλί είναι που φαίνονται καλύτερα. ΄΄

Loren Long

Τα περισσότερα άτομα με αχρωματοψία αναπτύσσουν ένα δικό τους, μοναδικό σύστημα για να κατηγοριοποιούν τα χρώματα και συνήθως λαμβάνουν βοήθεια από φίλους και συγγενείς για αυτό το έργο.

Επιπλέον, η ζωή σε έναν κόσμο όπου περιβάλλεται από ανθρώπους που βλέπουν αυτά που οι ίδιοι δεν μπορούν, καθιστά τους ανθρώπους με αχρωματοψία ικανούς στη χρήση των διαφορών φωτεινότητας, κορεσμού και αντιθέσεων ως ενδείξεις, μέχρι το σημείο που να μάθουν και να αποκαλούν αυτές τις διαφορές “χρώματα”.

Επομένως, τα “χρώματα” μπορούν να αποτελέσουν για ορισμένα από αυτά τα άτομα ξεχωριστές και σπάνιες αισθήσεις και έχουμε μιλήσει σε άλλο post για την σχέση τέτοιων υπέροχων συνδυασμών και γεμάτων δυνατότητα, όπως της συναισθησίας και της μνήμης.

Όσον αφορά την αχρωματοψία, δεν μιλάμε απαραίτητα για
έλλειψη, αλλά για μια διαφορετική ικανότητα του να διακρίνεις και όταν αυτό
εφαρμόζεται στην τέχνη μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Επιτυχία και Αχρωματοψία;

Μάλιστα, η αχρωματοψία δεν αποκλείει απαραίτητα την ικανότητα να γίνει κανείς διάσημος καλλιτέχνης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:

  • Ο εξπρεσιονιστής ζωγράφος του 20ου αιώνα Clifton Pugh, τρεις φορές νικητής του Βραβείου Archibald της Αυστραλίας.

  •  Ο Γάλλος καλλιτέχνης του 19ου αιώνα, ο Charles Méryon, έγινε επιτυχημένος μετά την επικέντρωσή του στη χάραξη και όχι στη ζωγραφική, αφού διαγνώστηκε με έλλειψη κόκκινου-πράσινου.

  • Επίσης, ο Jin Kim παρόλο που διαγνώσθηκε με έλλειψη κόκκινου-πράσινου έγινε ο πρώτος animator και αργότερα σχεδιαστής χαρακτήρων με τα Walt Disney Animation Studios.

Ωστόσο, μια προσωπικότητα και τα έργα της ξεχωρίζουν.

To 1962, σε μια εποχή που η τέχνη πνίγεται κυριολεκτικά στο χρώμα, με την πρωτοκαθεδρία του Pop Art να συνεχίζεται και τους εκφραστές του κινήματος Andy Warhol, Jasper Johns, James Rosenquist και Roy Lichtenstein να δημιουργούν τα νέα σύμβολα της μαζικής κουλτούρας, συμβαίνει και κάτι άλλο.

αχρωματοψία καλλιτέχνης μοναδικότητα

Την ίδια χρονιά διαγνώστηκε με αχρωματοψία κόκκινου-πράσινου ο ζωγράφος Peter Milton. Η αχρωματοψία του παράγει ένα πράσινο που μοιάζει περισσότερο με ένα ουδέτερο γκρι και κίτρινο και ένα καφέ που είναι σαν λάσπη.

Έκτοτε, ο Peter Milton δημιουργεί ασπρόμαυρες εκτυπώσεις εξαιρετικά περίπλοκου χαρακτήρα, γεμάτες ζωή. 

Θα χρειαστεί ίσως μεγεθυντικός φακός για να απολαύσεις πλήρως τα αριστουργήματά του.

Περίτεχνα δομημένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί που λειτουργούν ως οπτικό-χωρικοί γρίφοι. Εσωτερικά χώρων με μορφές που πλέουν, με γνωστά πρόσωπα και άγνωστες φωνές που πνίγονται από φαντάσματα περασμένων χρόνων. Η έλλειψη χρώματος δημιουργεί μια αντιληπτικότητα του μουντού, μια ροή των αντιθέσεων που σε κάνει με μια μυστηριακή διάθεση να αναρωτηθείς..

Πόσα πράγματα χωρούν σε έναν καθρέφτη;

αχρωματοψία καλλιτέχνης μοναδικότητα

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη θεραπεία για την αχρωματοψία και είναι άγνωστο μεταξύ των ερευνητών πως επιβίωσε εξελικτικά.

Ένα είναι σίγουρο πάντως.

Η αχρωματοψία, αυτό το πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, έφτασε μετά από χιλιάδες χρόνια να κουρνιάσει πίσω από τα μάτια των σύγχρονων ανθρώπων επειδή κάπου κάποτε, ένας προικισμένος με αχρωματοψία πρόγονός μας έτρεξε να σωθεί πριν από τους άλλους που δεν πρόλαβαν να διακρίνουν..

..τα μάτια του σαρκοφάγου κυνηγού καμουφλαρισμένου πίσω από τους θάμνους.

44112036_538483956593657_6020028420673503232_n

ICE

Απόφοιτος Φιλοσοφικής, ταξιδεύοντας όλα τα παζάρια της Ελλάδας με καντίνα και μια κιθάρα στην πλάτη. Παρόλο που θα συνεχίσει το κύριο έργο του, τις σπουδές του, είναι αχόρταγος, για νέα και απαιτητικά projects. Έτσι έπεσε πάνω στους blucats και πείστηκαν όλοι μαζί για το τι ήταν αυτό που έπρεπε να διαδοθεί. Τέχνη ladies & gentlemen.

Email: blucatsgr@gmail.com

Might also like