Γιατί πρέπει να βάλεις την ζωγραφική στην ζωή σου

  • Post author:
  • Post category:Άρθρα

‘‘ Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνουμε καλλιτέχνες μόλις μεγαλώσουμε’’

Pablo Picasso

Ζωγραφική και Έκφραση

Σε ότι ηλικία και σε όποια ήπειρο και αν βρίσκεσαι, δεν υπάρχει ομορφότερος και πληρέστερος τρόπος να εκφραστείς από το σχέδιο και την ζωγραφική.

Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ την μουσική έκφραση, την τέχνη της γλυπτικής ή άλλες μορφές τέχνης, αλλά εδώ στους Blucats λατρεύουμε την ζωγραφική και το σχέδιο σαν μορφές έκφρασης.

Μικρός ζωγράφιζα πολύ και συνεχώς, διάφορες μορφές που κατέκλυζαν το μυαλό μου.

Τέρατα, ανθρώπινα πρόσωπα, ζώα, αράχνες και σύμβολα και απολάμβανα την κάθε στιγμή όπως ο πότης το κρασί.

Αργότερα..

..σταμάτησα γιατί μεγάλωσα

..ή μήπως μεγάλωσα γιατί σταμάτησα;

ζωγραφική τέχνη μολύβι σχέδιο αναλογία

Το άτομο που με επανέφερε στην ζωγραφική, είναι η αγαπημένη μας ζωγράφος της ομάδας..

Η Νεφέλη Κυριακού

Η Νεφέλη είναι από τις πρώτες καλλιτεχνικές φιγούρες που εισχώρησαν στους Blucats και μας προμηθεύει με μια αστείρευτη μορφή ταλέντου και για εμένα προσωπικά, αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης.

Όπως εκείνη την μέρα που πίναμε ζεστό καφέ στο εργαστήριο της ενώ έξω έβρεχε καταρράκτες και την ρώτησα, γιατί κάθεται τόσες ώρες σχεδιάζοντας και ζωγραφίζοντας..

‘‘ Υπάρχουν πολλές γλώσσες να μιλήσει κάνεις για κάτι που τον απασχολεί. Κάποιοι εκφράζονται μέσα από τις λέξεις, άλλοι μέσα από την κίνηση, άλλοι μέσα από την εικόνα κλπ. Το θέμα είναι να έχεις την ανάγκη να μοιραστείς με τους άλλους ανθρώπους τη δική σου οπτική για κάτι. Αυτό είναι ένα κίνητρο για να αρχίσεις να ζωγραφίζεις. ’’

ζωγραφική τέχνη μολύβι σχέδιο αναλογία

Νεφέλη Κυριακού

Καθώς μιλούσαμε χάζευα γύρω γύρω τις νοσταλγικές φιγούρες, τις φεγγαρόλουστες σκεπές των σπιτιών στα έργα της. 

Κυρίως όμως, αυτούς τους γαλήνια στοχαστικούς καπνιστές να φαντάζονται καλύτερους καιρούς ή να τους ζουν.

Εντυπωσιασμένος ρώτησα από που εμπνέεται για να δημιουργήσει..

‘‘ Προσπαθώ να εκφράσω τη δική μου οπτική για την πραγματικότητα. Προσπαθώ να δω πως αποτυπώνονται οι ανθρώπινες επιλογές στην πορεία της ιστορίας και πως αυτό διαμορφώνει τη σημερινή κοινωνία. Μέσα από εκεί διαλέγω εικόνες και καταστάσεις που μου δίνουν ερέθισμα και τις χρησιμοποιώ για να “συνθέσω-χτίσω-σκηνοθετήσω” ένα έργο. Προσπαθώ να εκφράσω μέσα από το συναίσθημα τις ανάγκες της εποχής ή τα λάθη της εποχής με κυριότερο εργαλείο μου τον άνθρωπο.’’

ζωγραφική τέχνη μολύβι σχέδιο αναλογία

Συνειδητοποίησα τελικά..

..με τον καιρό, ότι θαυμάζω ιδιαίτερα τους ζωγράφους, ειδικά αυτούς που γνωρίζουν πως να εναποθέτουν το καθημερινό συναισθηματικό τους φορτίο στην τέχνη τους.

Συνειδητοποίησα επίσης κάτι απλό, αλλά ταυτόχρονα χρήσιμο.

Ότι ποτέ δεν θα γίνω ούτε Banksy ούτε και Picasso, αλλά ότι αυτό δεν έχει καμία σημασία στο γεγονός ότι θέλω να εκφράσω κάτι κρυμμένο μέσα μου ή στο γεγονός ότι θα το απολαύσω.

Σε άλλο μεγαλύτερο άρθρο μου με τίτλο ΄΄Η εισαγωγή στην τέχνη΄΄ έγραφα μεταξύ άλλων :

‘‘ ..να πιστεύεις σταθερά και συνεχόμενα στην Τέχνη, έτσι ώστε να μην προσποιείσαι ότι την κατέχεις, αλλά να γνωρίζεις ότι κατέχεσαι από αυτήν. Ο κορυφαίος Καναδός, Κλινικός Ψυχολόγος Jordan Peterson, μιλώντας για τους ασθενείς του αναφέρει : “Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σ’ ένα δημιουργικό άτομο είναι, να μην είναι πια δημιουργικό, τότε απλώς πεθαίνει.

Πριν από κάποιους μήνες ξαναέπιασα το μολύβι που αγαπούσα μικρός και όπως θα δείτε ισχύει ότι δεν είμαι Picasso στη ζωγραφική.

Κατάφερα όμως με λίγες υποδείξεις της Νεφέλης να επιστρέψω έστω και λίγο σε εκείνο τον κόσμο που έχτιζα μικρός..

Γεμάτο κουκουβάγιες, ποτήρια και αναλογίες..

Μην διστάζεις,

Κι’ εσύ μπορείς..

ζωγραφική τέχνη μολύβι σχέδιο αναλογία

44112036_538483956593657_6020028420673503232_n

ICE

Απόφοιτος Φιλοσοφικής, ταξιδεύοντας όλα τα παζάρια της Ελλάδας με καντίνα και μια κιθάρα στην πλάτη. Παρόλο που θα συνεχίσει το κύριο έργο του, τις σπουδές του, είναι αχόρταγος, για νέα και απαιτητικά projects. Έτσι έπεσε πάνω στους blucats και πείστηκαν όλοι μαζί για το τι ήταν αυτό που έπρεπε να διαδοθεί. Τέχνη ladies & gentlemen.

Email: blucatsgr@gmail.com

Might also like