Συνέντευξη με την Όλια Λύκου

  • Post author:
  • Post category:Άρθρα

“Style is knowing who you are, what you want to say, and not giving a damn.”
― Orson Welles

Τι κάνει μια ιδέα, ένα τραγούδι ή ένα είδος μόδας δημοφιλές;

Η μόδα μας χρησιμεύει ως ένα προσωπείο ή μας καθιστά ευάλωτους με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο;

Υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές εξηγήσεις που η όλη κατάσταση ισοδυναμεί με μυστήριο.

Η μόδα αποτελεί πιθανόν ένα βαθιά κοινωνικό και περίπλοκο φαινόμενο..

Μια οικολογία πολλών διαφορετικών κοινωνικών διαστάσεων και φαινομένων.

Η Όλια Λύκου θα μας βοηθήσει μέσω της γνώσης και της εμπειρίας της να διαλευκάνουμε ορισμένες πτυχές αυτού του θέματος..

Θυμάμαι να συναντώ την Όλια όταν ακόμα σπουδάζαμε διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές πόλεις.

Μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το πόσο διαβασμένη και ετοιμόλογη ήταν.

Η Όλια σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μετά πήρε πλήρη υποτροφία στη Pansik Scuola Di Moda όπου αποφοίτησε τελικά με άριστα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και από μικρή την κέντριζε ο χώρος της μόδας, όχι για τη λάμψη του αλλά για το δημιουργικό του κομμάτι.

Ήθελε πάντα να μάθει πως λειτουργεί όλο αυτό και να καταφέρει μια μέρα και αυτή να δημιουργήσει εικόνα.

Μάλιστα, σε αυτό συμφωνούμε όσοι και όσες μας ενδιαφέρει το δημιουργικό κομμάτι σε ότι κάνουμε και γενικά ο τρόπος με τον οποίο κάποιος αναζητά το δημιουργικό του μονοπάτι.

Τα τελευταία 5 χρόνια, η Όλια βιοπορίζεται από το επάγγελμα της ως στιλίστρια έχοντας στο ενεργητικό της συνεργασίες όχι μόνο με ξένους οίκους και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και καμπάνιες για Έλληνες σχεδιαστές και brands (Funky Buddha kids, Klelia Andrali Energiers κ.α.).

Ακόμα θυμάμαι να πίνουμε τσίπουρο σε μια ζεστή γωνιά τον χειμώνα και να συζητάμε για τα απίστευτα κοστούμια του Game of thrones.

Την ρώτησα λοιπόν..

Από που πιστεύεις ότι πηγάζουν οι τάσεις τις μόδας ;

‘‘ Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα η οποία έχει πολλά παρακλάδια που για να τα εξετάσουμε θα πρέπει να μιλάμε για ώρες. Αν κάποιον τον ενδιαφέρει πραγματικά να μάθει από που όντως έρχονται οι τάσεις της μόδας θα πρότεινα να διαβάσει το Fashion Forecasting της Evelyn L. Brannon.’’

Ποια είναι η εξέλιξη που θα επιθυμούσες για την δουλειά σου ;

‘‘ Σίγουρα θα ήθελα κάποια στιγμή να μπορέσω να δουλέψω σε ένα περιοδικό γιατί πιστεύω στα περιοδικά και δεν θέλω να λέω πως έχουν πεθάνει, ούτε πως δεν υπάρχουν άτομα για να τα υποστηρίξουν.’’

Θα ήθελα να δουλέψω επίσης με περισσότερες ξένες παραγωγές για να μπορέσω να δω πως κινείται ο χώρος μας έξω από τη χώρα και να αποκτήσω όλο και περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες πάνω στη δουλειά μου.’’

Βλέποντας κανείς σειρές όπως το GNTM αναρωτιέται τι ρόλο παίζουν όλα αυτά τα στοιχεία στην κοινωνία και τι εκτιμά ο κόσμος στον χώρο της μόδας.

Ως μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές στην ελληνική TV, ρώτησα την Όλια για την εμπειρία της καθώς τα τελευταία 3 χρόνια ήταν στο ενδυματολογικό team του GNTM.

Της έκανα την ερώτηση, αν ισχύει γενικά ότι η περισσότερη δουλειά γίνεται στα παρασκήνια, πίσω από τις κάμερες.

‘‘ Η συνεργασία μου με το GNTM οφείλεται στην Βίνα Νεοφωτίστου, η οποία εμπιστεύτηκε εμένα και το Δημήτρη Μπελίτση να πλαισιώσουμε την ομάδα της για ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό project.

Η εμπειρία μου φυσικά ήταν κάτι πέρα από τις προσδοκίες μου γιατί πάνω από όλα εξελίχθηκα σαν επαγγελματίας και έμαθα πάρα πολλά πράγματα. Επίσης είχα την χαρά και την τιμή να δουλέψω δίπλα σε πολύ σημαντικούς ανθρώπους που ήδη γνώριζα τη δουλειά τους αλλά και να γνωρίσω ακόμα περισσότερους.’’

‘‘ Φυσικά, καμία παραγωγή δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν πίσω από τις κάμερες.

Οι ώρες εργασίας και προετοιμασίας καθώς και τα άτομα που δουλεύουν πίσω από τόσο μεγάλα project είναι αμέτρητα με τεράστια εμπειρία και αγάπη για αυτό που κάνουν. Είναι όλοι απαραίτητοι και εξίσου σημαντικοί και όλοι μαζί δένουν την ομάδα.’’

Η Όλια αποτελεί γενικά ένα πρότυπο προς μίμηση για κάθε freelancer που σέβεται τον εαυτό του και θαυμάζω την άνεση με την οποία χειρίζεται το Instagram.

Τα stories της είναι φοβερά.

Ακολούθησε την και εσύ με ένα κλικ εδώ!

Η Όλια έχει επίσης συμμετάσχει σε παραγωγές διαφημιστικών αλλά και video clip και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις δουλειές τις.

Αλλά από που αντλεί την έμπνευση για τις στιλιστικές της επιλογές που παρουσιάζονται σε όλες τις δουλειές της ;

‘‘ Η έμπνευση για ένα δημιουργό, γιατί και εμείς οι στιλίστες δημιουργούμε εικόνα, μπορεί να έρθει από το οτιδήποτε.

Από μια ταινία, από ένα φαγητό, από μια μυρωδιά, από ένα τοπίο, από οτιδήποτε μπορεί να δώσει ερέθισμα στον εγκέφαλο για να δημιουργήσει.

Δεν σου κρύβω βέβαια πως έχω παρατηρήσει πως για μένα μεγάλη πηγή έμπνευσης αποτελεί η διακόσμηση εσωτερικών χώρων που τη βρίσκω άρρηκτα συνδεδεμένη με το styling.

Ότι μπορεί να είναι φωτιστικό για έναν interior designer μπορεί να είναι για εμάς ένα ζευγάρι σκουλαρίκια. Έχουμε πολλά κοινά σαν δημιουργοί καθώς μπλέκουμε με υφές, χρώματα, συνδυασμούς και φωτισμούς, οπότε με εμπνέει σίγουρα στη δουλειά μου η διακόσμηση εσωτερικών χώρων αλλά και η αρχιτεκτονική.’’

Επίσης, επειδή ενδιαφέρει πολλούς καθώς και εμένα με την γραφή γενικότερα, ρώτησα την Όλια..

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά του να εργάζεσαι ως freelancer (ελεύθερος επαγγελματίας) ;

‘‘ Το να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας σημαίνει πως δεν έχεις μια σταθερή βάση στη δουλειά σου ή ένα σταθερό ωράριο και δεν ξέρεις πολλές φορές αν και τον επόμενο μήνα θα έχεις κάποιο project για να δουλέψεις.

Στα θετικά θα έβαζα πως έχεις την ευχέρεια να απορρίπτεις δουλείες που δεν θέλεις να κάνεις για οποιοδήποτε λόγο, πως συνέχεια δουλεύεις πάνω σε διαφορετικά πράγματα και γνωρίζεις καινούριους ανθρώπους και μέρη.’’

Τα είδη μόδας συνδυάζουν χρώματα, μοτίβα, υφάσματα και ευρύτερες στιλιστικές αναφορές, όπως μια περίοδος ή μια υποκουλτούρα.

Οπότε για τελευταία ερώτηση κράτησα την εξής:

Ποιο είναι για σένα το απόλυτο στιλιστικό είδωλο;

‘‘ Για μένα κάθε εποχή έχει και το είδωλο της, για αυτό κάθε εποχή πρεσβεύει διαφορετικές αντιλήψεις, ιδεολογίες και πεποιθήσεις.

Θα σου πω μερικά που για μένα άφησαν εποχή για τις στιλιστικές τους επιλογές David Bowie, Audrey Hepburn, Grace Kelly, Jackie O, Freddie Mercury, Marilyn Manson, Billie Eilish.’’

Όπως είπε και μία από τις διασημότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα, η Coco Chanel:

‘‘ Η μόδα περνά, το στιλ παραμένει.’’

Οι κοινωνικές μελέτες των τελευταίων χρόνων είναι μονάχα η αρχή όπως φαίνεται, μίας πιο συστηματικής εξερεύνησης των συλλογικών θεμάτων της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

Ενώ διαβάζουμε αυτές τις γραμμές, η Όλια θα δουλεύει μια καινούρια ιδέα, ένα καινούριο project. Την παρακολουθούμε στο Instagram και ακολουθούμε τις κινήσεις της για τα τελευταία νέα της.

Την ευχαριστώ από καρδιάς για την συνέντευξη και της εύχομαι μόνο επιτυχίες.

Ακολουθήστε την Όλια στις τελευταίες δουλειές της με ένα κλικ !  :

Kavyar

L’Officiel Baltics

Vulkan

44112036_538483956593657_6020028420673503232_n

ICE

Απόφοιτος Φιλοσοφικής, ταξιδεύοντας όλα τα παζάρια της Ελλάδας με καντίνα και μια κιθάρα στην πλάτη. Παρόλο που θα συνεχίσει το κύριο έργο του, τις σπουδές του, είναι αχόρταγος, για νέα και απαιτητικά projects. Έτσι έπεσε πάνω στους blucats και πείστηκαν όλοι μαζί για το τι ήταν αυτό που έπρεπε να διαδοθεί. Τέχνη ladies & gentlemen.

Email: blucatsgr@gmail.com

Might also like