balloon

It's time to work it out

FitFlex’s Top skilled trainers will get you in shape. Reach the perfect fit with the outfit you’ve always wanted

~~~ Μας αποξενώνουν, εν τέλει, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; ~~~

 

   Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει γίνει έντονα ορατή σε όλους τους ανθρώπους, κάποιους τους επηρεάζει παραπάνω και άλλους λιγότερο. Με τον όρο ανάπτυξη δεν

απορρίπτω τα αρνητικά που φέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας. Πρέπει πάντα να έχουμε επίγνωση και των θετικών και των αρνητικών επιπτώσεων για ένα υπάρχον ζήτημα.

 

Σε αυτό το κείμενο θα αναλύσουμε τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που κουβαλάει η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ειδικότερα το πως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media : Facebook, Instagram, Twitter) έχουν παίξει πολύ κρίσιμο ρόλο στη ζωή μας.

   // Θετικά

   Η εξέλιξη της τεχνολογίας και κατ’ επέκταση των social media έχει προσφέρει πολλά θετικά στον κόσμο. Έχει δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να κάνουν ευκολότερα

πράγματα τα οποία παλιά έπρεπε να ταλαιπωρούνται πολύ για να επιτύχουν ή ήταν ακόμη και αδύνατα να γίνουν. Ας πάρουμε για παράδειγμα την αλληλογραφία. Για να στείλει κάποιος ένα γράμμα σε κάποιον γνωστό του πολύ μακριά από αυτόν, έπρεπε να γράψεις το γράμμα να βάλει στοιχεία αποστολής, να πάει στο ταχυδρομείο, να το πάρει ο ταχυδρόμος για να φτάσει στο τέλος στα χέρια του παραλήπτη. Όλη αυτή η διαδικασία ήταν άγνωστο πόσο θα κρατήσει. Μπορεί και 5 μέρες, μπορεί και μία εβδομάδα, μπορεί και ένα μήνα. Χάρη στην τεχνολογία σήμερα, μέσω e-mail (και στη συνέχεια μέσω των social media) μπορείς να στείλεις ένα μήνυμα σε κάποιον που βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά. Η επικοινωνία μεταξύ ατόμων που τους χωρίζει τεράστια απόσταση έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό δεν μπορεί να παραληφθεί από τα πλεονεκτήματα των social media και γενικότερα της τεχνολογίας. Μπορούμε κάλλιστα να πούμε οτι το Internet έχει <<μηδενίσει>> τις γεωγραφικές αποστάσεις.

Επιπροσθέτως, εν έτει 2018, εφαρμογές όπως το Instagram δίνουν την δυνατότητα σε άτομα με ενδιαφέρον προς την φωτογραφία, την ζωγραφική, την γλυπτική, την μαγειρική κ.α. να παρουσιάσουν τα έργα τους ανεβάζοντας φωτογραφίες από αυτά δημοσία για να τα βλέπει πολύς κόσμος και γιατί όχι να εντοπίσει αυτό το άτομο κάποιος και να την προωθήσει. Ακούγονται λίγο παράξενα όλα αυτά αλλά αυτός υπήρξε ο αρχικός σκοπός τέτοιων εφαρμογών και ιστοσελίδων, ο μηδενισμός των γεωγραφικών αποστάσεων αρχικά και η ένωση όλων των ατόμων κάτω από μια κοινή πλατφόρμα. Αυτό δρα υπερ της ανθρωπότητας, το κίνητρο πίσω από την δημιουργία του Internet ήταν αθώο και ανυψωτικό.

Δεν θα ήταν πρέπον να μην αναφερθεί οτι πλέον όντας στην εποχή της τεχνολογίας υπάρχει απεριόριστη πληροφορία, τεράστιοι όγκοι πληροφορίας που μπορεί κάποιος να αποκτήσει γνώση. Τα παλιά χρόνια, μπορεί να ήθελες να βρεις κάτι μικρό έως ασήμαντο και να χρειαζόταν να αγοράζεις ολόκληρα βιβλία για αυτό το μικρό πράγμα. Πλέον δεν υπάρχει αυτό, με ένα click σε μία μηχανή αναζήτησης μπορείς να βρεις αυτό που θες σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα.

Τέλος, μέσα από τα social media μπορούν οι άνθρωποι να μοιράστουν τις σκέψεις τους και τις απόψεις τους για ένα θέμα και με αφορμή αυτό να ξεκινήσουν μια ποιοτική και κερδοφόρα, για όλους, συζήτηση.

   // Αρνητικά

   Παραπάνω αναφέρθηκαν οι θετικές πλευρές της ύπαρξης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα της εξέλιξης της τεχνολογίας. Δεν μπορούμε όμως να μείνουμε σε

αυτά και να ζούμε σε ένα πλασματικό ιδανικό κόσμο διότι σε αυτόν τον πλανήτη δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι θετικά κίνητρα και πρέπει να προστατευόμαστε από τυχόν κινδύνους. Στην πορεία θα αναλύσουμε κάποιους από αυτούς.

Αρχικά, να αναφέρω οτι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση είναι αν όχι απαραίτητη, πάρα πολύ σημαντική για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Τονίζω το ανεξαιρέτως! Όλοι μας πολλές φορές απαγοητευόμαστε από κάποιους ανθρώπους, αλλά δεν είναι λύση να μην ξαναμιλήσουμε ποτέ σε κανέναν και να μείνουμε με τον εαυτό μας μόνο. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας οτι μέσω της αλληλεπίδρασης αναπτύσσονται συναισθήματα και εμπειρίες που δεν είναι εφικτό να αντικατασταθούν από επικοινωνία μέσω οθονών ή τηλεφώνων.

Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ οτι δεν πρέπει να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας. Αντίθετα, θεωρώ πως είναι απαραίτητο. Η γνώση του εαυτού μας συμβάλλει πολύ σημαντικά επίσης και στην δημιουργία υγιεινών ανθρώπινων σχέσεων. Αποτελεί και βασικό πυλώνα για την καθιέρωση μιας ιδανικής κοινωνίας!

Επομένως λοιπόν, ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα των social media είναι οτι απλά -δεν έχεις μπροστά σου το άτομο που επικοινωνείς. Κατά συνέπεια, δημιουργούνται αρκετά εικονικά και ψευδά συναισθήματα μεταξύ εσένα και του άλλου επικοινωνούντα. Παρ’ όλο οτι αναπτύσσονται κάποια συναισθήματα, δεν μπορούν αυτά να εκδηλωθούν στον άλλον και έτσι αλλοιώνονται ή και χάνονται.

Ο άνθρωπος αποτελείται από συναισθήματα, νόηση, ψυχή και πνεύμα. Μέσα σε μηχανήματα δεν βρίσκουμε αυτά τα χαρακτηριστικά. Ένα μηχάνημα μπορεί να προγραμματιστεί μόνο με σκοπό να αναπτύξει δικιά του σκέψη, μέχρι εκεί όμως. Είναι τόσο πολύπλοκη η δομή του ανθρώπου που ούτε οι ίδιοι δεν την έχουμε καταλάβει, πως μπορούμε λοιπόν να φτιάξουμε αντίγραφο αυτής; Αυτό είναι για μία άλλη συζήτηση όμως…

Μιλώντας, λοιπόν, μέσω των οθονών δεν αναπτύσσονται συναισθήματα και δεν καλλιεργούνται ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να δημιουργείται μία ζώνη άνεσης στο άτομο και έτσι κλείνεται όλο και πιο πολύ στον εαυτό του. Θεωρεί πως δεν χρειάζεται να αλληλεπιδράσει με άλλα άτομα και καταφεύγει στη λύση της επικοινωνίας μέσω Facebook, Instagram κ.α.

Πέρα βέβαια από το παραπάνω και τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν, δεν πρέπει να παραλείψουμε και την συμμετοχή των ίδιων των ανθρώπων στην υποστήριξη των social media. Μην ξεχνάμε οτι τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στηρίζονται από τους χρήστες τους, τους ανθρώπους δηλαδή. Τα social media, ειδικά σήμερα, προωθούν έντονα έναν τρόπο ζωής παθητικό που μας κάνει να ξεχνάμε την αληθινή σημασία της ζωής η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από το να … ζεις!

 

Η τεχνική του “Like” είναι πολύ βαθιά μελετημένη και στηρίζεται ακριβώς σε αυτό: Στην τάση του ανθρώπου να επιζητά αποδοχή και αναγνώριση από τους άλλους. Αυτή η τάση για πιο ευάλωτους χαρακτήρες μπορεί να καταντήσει εμμονή ακόμα και εξάρτηση. Όταν ζητάς αποκλειστικά αναγνώριση από άλλους παύεις να αρκείσαι σε κάτι που αρέσει σε εσένα. Έτσι πάνω στην προσπάθεια να αρέσεις σε άλλους, παύει να σ’ αρέσει ο εαυτός σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποξενώνει το άτομο. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση για τον εαυτό μας είναι κρίσιμα χαρακτηρηστικά και η έλλειψη τους μπορεί να φέρει πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Πέρα από τα πολλά λόγια όμως ας πάρουμε ένα κλασικό παράδειγμα: Πάει ο Γιάγκος σε ένα πάρτυ με τους φίλους του για διασκέδαση. Ο Γιάγκος είναι ένας χαρακτήρας αυτόνομος, δεν χρειάζεται έγκριση για τις πράξεις του από τρίτους και είναι συνειδητοποιημένος οτι πάει σε ένα πάρτυ για να περάσει καλά, να χορέψει και να γελάσει. Μπαίνοντας στη θέση των φίλων του όμως αυτοί αισθάνονται το συμβάν που βρίσκονται, το πάρτυ δηλαδή, κάτι το ιδιαίτερο και οτι δίνει ένα αίσθημα καλής ζωής. Φυσικά τέτοιες αντιλήψεις βασίζονται σε κοινωνικά στερεότυπα και πρότυπα που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Επομένως νοιώθουν την ανάγκη να απαθανατίσουν αυτές τις στιγμές τους στο social media προφίλ τους με απώτερο σκοπό να φτάσει στα μάτια των διαδικτυακών φίλων τους. Δεν είναι οτι περνάνε τόσο καλά που θέλουν να θυμούνται για πάντα αυτές τις στιγμές, αντίθετα πολλές φορές αισθάνονται ένα κενό μέσα τους γιατί δεν τους ικανοποιεί το συμβάν που παρεβρίσκονται. Παρ’όλα αυτά προβάλλουν τις επικές στιγμές τους από το πάρτυ μπας και κάποιος τους κάνει like. Στο τέλος της ημέρας όμως αισθάνονται μόνοι και κατά βάθος λυπημένοι παρ’όλο το πόσο χαρούμενοι δείχνουν στα μέσα κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Η ομορφιά της ζωής απεικονίζεται και μέσα από τα βιώματα μας. Αυτά τα βιώματα πρέπει να αποτελούν μαθήματα ζωής για εμάς τους ανθρώπους. Για να δεις ένα βίωμα σαν μάθημα και να πάρεις κάτι μέσα από αυτό πρέπει να το παρατηρήσεις, να το φιλτράρεις και να το κρίνεις. Στη συνέχεια είτε να συμβουλευτείς από αυτό ώστε να αποφευχθεί τυχούσα μελλοντική του επανάληψη αν παρουσιάζει αρνητικές επιπτώσεις σε εμάς, είτε να υιοθετηθεί αυτό το βίωμα αν αισθανόμαστε οτι μας ανεβάζει σε κάποιο από τα πεδία, είτε συναισθηματικά είτε νοητικά είτε ψυχικά είτε πνευματικά. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως ξεχνάμε όλη αυτή τη διαδικασία της μάθησης και επιζητούμε την εύκολη λύση κατά την οποία ο,τι συμβαίνει γύρω μας το απεικονίζουμε στο εικονικό προφιλ μας. Ας σκεφτούμε λίγο πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν αντί για κάθε δημοσίευση στα social media που κατακρίνει το άλλο φύλο ή και το ίδιο με αφορμή τον τερματισμό μιας σχέσης, οι άνθρωποι αφιέρωναν λίγο χρόνο να σκεφτούν πραγματικά τι ήταν αυτό που έκανε τη σχέση να τερματιστεί και κατ’ επέκταση να το συζητούσαν μαζί με το άλλο μέλος της σχέσης τους. Με την τεράστια προέκταση που έχει πάρει το διαδίκτυο έχει σταματήσει να δίνεται αξία στις ανθρώπινες σχέσεις διότι “θα βρω άλλον/άλλη μωρέ”. Αυτό όμως είναι μια παγίδα διότι τα ελαττώματα ενός ατόμου σε μια σχέση πάνε χεράκι χεράκι με το άτομο με αποτέλεσμα να μεταφέρονται στην επόμενη τους σχέση.

   // Επίλογος

   Εν κατακλείδι, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απαιτεί αν μη τι άλλο ολική ωριμότητα του ατόμου για να είναι υγιής αλλιώς υπάρχει κίνδυνος τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να

καταλήξουν … Μέσα Κοινωνικής Αποξένωσης.

Close Menu