excuse me mr. deejay part1

5 πραγματάκια που καλό είναι να αποφεύγεις να λες σε έναν dj.

Ένα νυχτερινό μαγαζί πουλάει δύο προϊόντα στον κόσμο. Το πρώτο είναι φυσικά τα ποτά. Εκεί γίνεται η άμεση συναλλαγή με τον (πελάτη). Εκεί είναι τα χρήματα και ο τελικός στόχος της επιχείρησης. Άρα, θέλω να πιστεύω ότι ο κάθε επιχειρηματίας στην προσπάθεια να μην εκτεθεί, αγωνίζεται τα ποτά του να είναι ποιότητας. Αλλιώς δεν θα πήγαινες. 

Αντίστοιχα, σκέψου ότι συμβαίνει και με τα υπόλοιπα ψώνια σου. Αν δοκιμάσεις μια συγκεκριμένη μάρκα κρουασάν και δεν σου αρέσει, δεν θα το ξανά αγοράσεις ποτέ. Αν κυκλοφορεί μια κακή φήμη για ένα συγκεκριμένο μοντέλο εταιρείας αυτοκινήτων, θα δίσταζες να έδινες ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να το αποκτήσεις. Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις συναλλαγές μας. Είτε θέλεις να αγοράσεις παπούτσια, κινητό ή οτιδήποτε άλλο. Πάντα ψάχνεις την ικανοποίηση σου, την ποιότητα και το σωστό value.

Το δεύτερο πράγμα που πουλάει ένα κατάστημα νυχτερινής διασκέδασης είναι η μουσική. Ισχύει το ίδιο με τα ποτά και με την μουσική? Μπορεί Ναι. Μπορεί και Όχι. Σε αυτόν τον χώρο πλέον, ισχύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά ο κανόνας του ”ότι δίνεις, παίρνεις”. Πολλοί επιχειρηματίες το γνωρίζουν αυτό και κατά την γνώμη μου έχουν ένα προβάδισμα από αυτούς που έχουν άγνοια.

Κάποιες επιχειρήσεις λοιπόν έχουν επενδύσει στον ήχο. Αυτό μεταφράζεται με ένα καλό ηχοσύστημα? Ένα σωστά στημένο dj booth με καλό εξοπλισμό και ένα μόνιτορ πολύ κοντά του? Δεν ξέρω. Η μουσική είναι μία υπηρεσία και η απόδοση της καθορίζεται από πολλούς λόγους. Για παράδειγμα η ανταπόκριση του κόσμου βασίζεται στο concept του event και η θέση του dj παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Το εκάστοτε κατάστημα στοχεύει στην διασκέδαση των πελατών του. Πολλοί όμως κάνουν κατάχρηση της κατάστασης και ξεχνούν τους τρόπους τους. Την επόμενη φορά που θα πας λοιπόν σε ένα μαγαζί θα σε συμβούλευα να προσέχεις πως θα μιλήσεις στο άτομο που θα σου σερβίρει. Θέλει να σε εξυπηρετήσει και ναι δουλεύει εκεί. Αυτό όμως δεν τον κάνει κατώτερο σου. Το ίδιο λοιπόν ισχύει για τον άνθρωπο που συχνά κερδίζει τα φώτα. Τον deejay. 

Παρακάτω λοιπόν αναφέρω 5 πραγματάκια που καλό είναι να αποφεύγετε να λέτε στον dj. 

 

1. 

Φίλε μου πολύ ωραίο τραγούδι αυτό που παίζεις τώρα. Θα ταίριαζε γάντι μετά από αυτό να βάλεις το τάδε κομμάτι.

Μπορεί η σύνδεση η δικιά σου να μην έχει κανένα νόημα. Μπορεί να είναι διαφορετικά είδη ή να μην μπορούν να συγχρονιστούν στο ελάχιστο. Όμως ο dj επειδή είναι υπάλληλος του καταστήματος εκείνη την ώρα πρέπει να σκεφτεί να σου πει κάτι ευγενικό για να μην σε προσβάλει. Δεν είναι έτσι όμως. Δεν πας στον μηχανικό του αυτοκινήτου σου, ούτε στον μανάβη της γειτονιάς σου για να του υποδείξεις τον σωστό τρόπο εργασίας του.

2.

Συγγνώμη κύριε dj μπορούμε να κάνουμε μία παραγγελία? Γίνετε να βάλετε το άλφα? Το βήτα? Και το γάμα μου αρέσει πολύ. Και το δέλτα μετά αν ταιριάζει.

Βασικά αυτό δεν είναι παραγγελία. Αυτό είναι ολόκληρο πρόγραμμα και έχει τεράστια διαφορά. Προσπαθείς να μετατρέψεις τον dj σε jukebox χωρίς κέρμα κιόλας.

3. 

Που ΄σαι κολλητέ? Βάρα ρε βάρα. Δεν τραβάει παραπάνω? Τέρμα είναι?

Πρόκειται για τον γνωστό άγνωστο που του αρέσει η μουσική σου αλλά πάλι κάτι του λείπει. Οπότε θα έρθει και θα σου κάνει παράπονα για τις δυνατότητες του ηχοσυστήματος του μαγαζιού. Ή θα αμφισβητήσει ότι κάνεις ότι καλύτερο μπορείς για την ένταση.

4.

Αδερφέ μπορείς να βάλεις το καινούργιο κομμάτι του ψαγμένου Χ. με τίτλο ‘Το αγαπημένο μου ψαγμένο τραγούδι’ ?

Η πλειοψηφία των παιδιών που παίζουν μουσική και τους έχει εμπιστευτεί ένα μαγαζί την θέση του dj, έχουν καλή αισθητική και ταξιδεύουν καιρό στον κόσμο της μελωδίας. Τώρα, κανένας dj δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχεις καλό γούστο. Αλλά και εσύ μην έχεις την απαίτηση να γνωρίζει κάθε νέα κυκλοφορία. Πόσο μάλλον να συμπεριλαμβάνεται στο ρεπερτόριο του. Οπότε το αγαπημένο σου ψαγμένο τραγούδι καλύτερα να το βάλεις όσες φορές θέλεις στο repeat, αλλά στο σπίτι σου. 

5.

Άμα πατήσω αυτό το κουμπί. Τι θα γίνει?

Θα εκτοξευτεί μία ατομική βόμβα σε ένα χωριό στην γειτονική Τουρκία.. Θα σκοτωθούν περίπου 10.000 άνθρωποι και ίσως δημιουργήσεις διπλωματικό σκηνικό με τις εξυπνάδες σου. Σοβαρά τώρα. Το πολύ πολύ να κλείσει η μουσική.

* γνωστό παλιό αλλά διαχρονικό αστείο φίλων των dj. Προσωπικά το λατρεύω.

Ο χώρος που δραστηριοποιείται ο dj είναι δύσκολος. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος με την έννοια του clubing. O disc jockey έρχεται συχνά αντιμέτωπος με την αμηχανία, αν δεν μπορεί να κάνει τον κόσμο να περάσει καλά. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν έρχονται σε επαφή με άτομα που δεν σηκώνουν το αλκοόλ και δεν έχουν καλές προθέσεις. Οπότε, την επόμενη φορά που θα βγεις έξω για να τα διασκεδάσεις, μην ξεχάσεις να πάρεις τους καλούς σου τρόπους μαζί. Και να θυμάσαι. Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας των άλλων.

 

*ΣΤΕΙΛΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΕ ΕΝΑ PART2.

Πάνος Χ'αγγελίδης

Ο Πάνος Χατζηαγγελίδης γεννήθηκε το 1993 στην Θεσσαλονίκη και από πολύ μικρή ηλικία αναγνώρισε την αγάπη του για την μουσική.

Email: blucatsgr@gmail.com