λιμνη των σκεψεων 1

Το προνόμιο της ζωής από τον Πάνο Χ’αγγελίδη.

Σκεφτόμουν.. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις?

Η απάντηση στη παραπάνω ερώτηση είναι θεωρητικά εύκολη να απαντηθεί. Κάποιος θα πει τα συνηθισμένα “φτιάχνω καφέ”, άλλος “βουρτσίζω τα δόντια μου”. Ο είρωνας της παρέας λέει “απενεργοποιώ το ξυπνητήρι μου” και ο πολύ εργατικός φτιάχνει την λίστα με τα πράγματα που πρέπει να γίνουν εντός της ημέρας. 

Θα μπορούσαν οι ίδιες απαντήσεις να δοθούν σε μία παραπλήσια ερώτηση? Ας δοκιμάσουμε.. Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν ξαπλώσεις να κοιμηθείς? Υποθέτω ότι και πάλι μία ομάδα ανθρώπων βουρτσίζει τα δόντια τους. Οι πολυάσχολοι φτιάχνουν ένα πλάνο εργασιών της επόμενης ημέρας και οι είρωνες ενεργοποιούν το ξυπνητήρι τους. Οκ, δεν φτιάχνεις καφέ προσδοκώντας να κλείσεις τα μάτια σου, αλλά σίγουρα όλες οι άλλες απαντήσεις είναι κοινότοπες.

Δεν θα σταθώ περισσότερο στον πρόλογο. Δεν θέλω να σας κουράσω. Αντίθετα θα ένιωθα έντονα το συναίσθημα της ικανοποίησης αν σας βουτούσα στην λίμνη των σκέψεων για λίγο.

Αρχικά να συστηθώ. Είμαι ο Πάνος, δεν ξέρω πως να βάζω σωστά μερικές λέξεις στην σειρά και δεν έχω σπουδάσει κάτι σχετικό. Έχω μεγαλώσει στην επαρχία με απλή, αλλά γεμάτη αγάπη καθημερινότητα. Μου αρέσει πολύ να περνάω χρόνο μόνος μου. Το αγαπημένο μου ποτό είναι vodka με λεμονάδα και τελευταία έχω παρατηρήσει ότι δεν απολαμβάνω το ίδιο με παλιότερα το πρωινό μου ξύπνημα.

(Όταν ξυπνάς το πρωί να σκέφτεσαι πόσο μεγάλο προνόμιο είναι να ζεις). Marcus Aurelius*

Οι σκέψεις, η διάθεση και γενικά η κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι καθορίζουν ένα πρωινό ξύπνημα είτε καλό είτε όχι. Λένε ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και από προσωπική εμπειρία μπορώ να το επιβεβαιώσω. Ωστόσο πως γίνεται κάθε πρωινό να είναι το ιδανικό ξεκίνημα της ημέρας σου? Το άγχος, οι υποχρεώσεις, ο γρήγορος ρυθμός της ζωής και οι διαφωνίες ακόμη, με ανθρώπους του κοντινού περιβάλλοντος μας, μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή και να μας επηρεάσουν αρνητικά. 

Αυτό έβλεπα γύρω μου, αυτό έβλεπα και σε μένα. Αν κάτι με βοήθησε ώστε να περιορίσω την επίδραση των καθημερινών αρνητικών ερεθισμάτων που απορροφούσα και μου χαλούσαν το πρωινό, είναι οι δραστηριότητες της προηγούμενης νύχτας.

Οι ανήσυχες σκέψεις όπως και η συναισθηματική φόρτιση σε οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νευρικό ύπνο. Το αποτέλεσμα? Να μην ξεκουράζεις στο μέγιστο το σώμα και το πνεύμα σου. Το αλκοόλ, το βαρύ φαγητό, η υπερένταση.. είναι μερικοί κακοί φίλοι του ύπνου.. 

Τι λένε οι ειδικοί?  …

Το ιδανικό είναι να ξαπλώνεις στο κρεβάτι πριν τις δέκα.

Να μην έχεις άγχος.

Να μην έχεις μεγάλες προσδοκίες.

Για σένα που δεν παίζεις σε ταινία του hollywood, ας μην ξεγελιόμαστε, ο βραδινός ύπνος θα παραμείνει για πολλούς ανεπαρκής ανεξάρτητα την ώρα που θα χτυπήσει το κινητό σου, τον καιρό ή οτιδήποτε άλλο. 

Καταλήγω ότι πιθανότατα είναι στην φύση μας να γκρινιάζουμε με την ανατολή του ηλίου. Πολλές φορές ξεχνάμε ότι είναι μαγεία και μόνο που ανοίξαμε τα μάτια μας, ερχόμενοι από το σκοτεινό δωμάτιο του ύπνου. Ξεχνάμε να ευχαριστήσουμε την καρδιά μας που ήταν εκεί, να δουλεύει για μας όσο ταξιδεύαμε στους κόσμους των ονείρων. Τα ίδια εύσημα αξίζουν και στον εγκέφαλο σου.

Ξύπνησες? Άρα ζεις.. προσπάθησε να θυμηθείς αυτήν την ασήμαντη λέξη της “ζωής” την επόμενη φορά που θα ξυπνήσεις ξινισμένος και ίσως κοιτάξεις τον καθρέφτη με χαμόγελο..

Στόχος μου δεν είναι να εντοπίσω κάποιο κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα και να το επιλύσω, όπως πολύ πετυχημένα θα μπορούσα να κάνω, με αριθμημένες λύσεις του προβλήματος.. Δεν είναι αυτό το εμπορικό άρθρο που έψαχνες. Σκοπός μου είναι να σε κάνω να προβληματιστείς για λίγο και να σου δώσω θέμα προς συζήτηση με την παρέα σου. 

Συζήτησε το.

Googling?

Marcus Aurelius

Ρωμαίος αυτοκράτορας. Στωικός φιλόσοφος

Πάνος Χ'αγγελίδης

Γράφω για να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου.

Email: blucatsgr@gmail.com